Kvinnan på bilden har inget med texten att göra. Photo by Keira Burton from Pexels

Jag har inga id-handlingar. Mina föräldrar lärde mig när jag var barn att vi är kurder från Iran. Iran ett land där lagen består av Koranen.  Alla bör bära på slöja och följa deras regler.

Ett land där människliga rättigheter också består av Koranen. 

Där jag född var Irak, under fattigdom, Inga rättigheter. Jag undrade ibland vad var orsaken att jag befann mig i Irak, när mina föräldrar alltid sa att vi är kurder från Iran. 

”En dag vaknade jag och såg att de stenade en kvinna, jag blev rädd och idag för varje kväll jag sover, ser jag den kvinnan i mina drömmar, jag hör att hon ropar på mig och säger rädda mig.”

I Irak Altash-Kamp befann sig mer än 2000 familjer. Där födds jag och uppväxt under krig, under fattigdom. Där hade jag inte rätt och gå till skolan, lagliga skolan, utan vi var tvungna att gå till de vanliga skolor som vi ens fick inte hjälp med böcker, pennor och alla andra grejer man behövde i en vanlig skola för vi var kurder och utländska.

Ungefär år 2003-2004 började krig mellan Irak och USA. Där började folk röra på sig och rymma från Irak. Under kriget såg jag att folk avrättades, kvinnor blev stenad till dött och barn blev föräldralösa.

En dag vaknade jag och såg att de stenade en kvinna, jag blev rädd och idag för varje kväll jag sover, ser jag den kvinnan i mina drömmar, jag hör att hon ropar på mig och säger rädda mig. Varje natt när jag sover ser jag mardrömmar. Läkarna på Dalabergsvårdcentral och Göteborg Närhälsan tycker att jag har post traumatisk stress sjukdom och jag måste behandla med detta, att de bör rensa min hjärna från de gamla händelserna.

På väg till Europa fick vi hjälp på vägen flera gånger. Det tog flera dagar innan jag kom hit till Sverige.  När jag kom in i Sverige då tyckte jag att det är över med krig, det är över med mord och misshandel.

Jag minns de första dagarna i Sverige hur mycket jag var glad och hoppfull. Mina drömmar var med mig alltid men försökte glömma de, men det gick inte alltid. 

Jag började gå på kyrkan. Jag hade nyligen hittat en vän, där han berättade att Kristendom Jesus hjälper dig, jag ber för dig. 

Efter många avslag började jag bli mer sjuk och sjuk. Jag hade alltid svårt och sova. Jag drömde att Sverige har tvungnas mig och skickad mig tillbaka till Iran, och där började jag se hon kvinnan som blev stenad till död. Hon bad mig om hjälp. Jag vaknade och insåg att de var en dröm. För varje dag blev jag dåligt och mer., hopplös Sverige som jag kallade paradis och önskade att förverkliga mina drömmar var inte denna landet där jag kan befinna mig i frihet.

Jag hade redan försökt självmord. En dag kom jag kontakt med min vän. Vi gick ner till kyrkan och där hörde jag Guds kärlek Guds röst.

Efter några veckor och månader kände jag att fått nytt liv. 

Den dagen bestämde jag mig och konvertera till kristen tro. Jag fick nytt liv, Jag såg in allt jag fick höra och vid dopet kände jag mig totalt ren, ny inombords, glad och lycklig.

I min förre religion kvinnor fick inte sitta i vissa böner för de tyckte och tycker att kvinnorna inte är rena. Med att inte vara rena menar de inte att de inte är duschad utan de var inte rena i deras guds namn att sitta i sån speciellt bön som kallas Nazer-Jammkhana.

Kvinna från Iran: En dag vaknade jag och såg att de stenade en kvinna
Märkt på:                                                            

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder kakor. Genom att fortsätta accepterar du användandet av kakor.   Lär dig mer