Mannen på bilden har inget med texten att göra. Photo by Lorenzo Cinque from Pexels

Första gången jag gick till en kyrka var i Forshaga, jag bodde med en kompis, och en annan kompis bjöd in mig till kyrkan, tillsammans med mina vänner. Där satt de alla regelbundet och läste. När vi gick på sommarskola på Tingvallaskolan i Karlstad, och vi gick till kyrkan två gånger, som var nära Tingvalla-skolan. Efter det kom jag till Sunne, på hösten 2017 och studerade på Gymnasieskolani Sunne och det var under de första månaderna som skolan sa till oss att vi kunde gå till kyrkan för det fanns många människor där att prata svenska med. De bjöd också på mat där. Vi gick alltid till kyrkan direkt från skolan på tisdagar och jag var väldigt avslappnad och glad och de var väldigt vänliga mot oss och hjälpte oss på alla sätt. Denna vänlighet fick mig att gå till kyrkan och bli mer bekant med folket i kyrkan och personligheten hos Jesus Kristus och de berättade för oss att Jesus är Frälsaren för alla människor. De skapade ett klassrum för att lära känna Jesus mer och mer.

Från den dagen deltog jag i många ceremonier i olika kyrkor i olika städer och mitt intresse för kristen religion ökade dag för dag eftersom jag inte längre trodde på islam. Och jag brydde mig inte längre, och många av mina vänner skulle ge mig många råd och prata om skillnaden mellan islam och kristendom, och sedan äntligen jag valde kristendomen. Jag hade slutat tänka på islam och under 8 till 9 månader då var jag ateist och tänkte ingenting på Gud, men sedan bestämde jag mig för att bli kristen, och när jag fick reda på mer om Kristi personlighet och såg att jag förstod skillnaden mellan islam och Kristendom blev jag mer entusiastisk eftersom jag bara hade hört talas om krig mot alla som inte tror på Islam. Men Jesus säger att vi alla är hans barn och vi ska inte kriga med varandra. Kristendom är en fredlig religion. Jesus sa till mig att om nån person är fientlig mot mig, man måste vara snäll med dom och be för dom. 

”Kristus lärde mig att vara snäll och att inte prata bakom ryggen på andra och att ha respekt för alla, både gamla och unga.”

Bönen är viktig. Jag ber för mig själv och för min familj och alla jag känner och som hjälper mig. Jag ber också för maten. Jag ber att jag ska leva som Jesus vill. Jag tackar Jesus att han kom in i mitt liv. Jag tackar honom för att han förlät mig mina synder och gav mig ett evigt liv. Jag är mycket tacksam och glad att jag fick lära känna Jesus. Jag är tacksam för alla kristna vänner som har berättat för mig och lärt mig mycket om Jesus. Jag tackar Jesus för att han har lovat att vara med mig i framtiden. Det är mina vanligaste böner. När jag gått till en kyrka i Kristinehamn i Karlstad eller i Sunne så har jag sett många komma till kyrkorna för att sjunga och be till Jesus. När jag träffar personer i kyrkorna och pratar med dom så är de snälla och det känns mycket bra att vara med dem. Jag känner mig lugn och trygg. En skillnad mellan moskén och kyrkan är att kvinnor och män sitter inte tillsammans i moskén. I kyrkan kan alla vara tillsammans med kompisar och familjen. I Moskén lyssnar man bara på en person. Och man är muslim måste man be tre gånger om dagen. Vi bara läser bönerna men vi förstår inte. Vi är tvingade att läsa bönerna, men de är på arabiska och jag förstår inte arabiska. Jag drömde mycket mardrömmar innan jag var kristen, men sen jag blev kristen drömmer jag inte mardrömmar. Som kristen ber jag när jag vill, jag kan be när jag ska sova. Jag kan be för maten. Jag kan tacka för olika saker och jag känner att jag har en relation med Gud. 

Kristus lärde mig att vara snäll och att inte prata bakom ryggen på andra och att ha respekt för alla, både gamla och unga. När jag blev bekant med Kristus, jag vet att alla mina synder har rensats bort och att jag har gått in i ett nytt liv, ett evigt liv. Jag vet också att jag inte är ensam när jag dör, utan Kristus är alltid med mig och jag vet att detta hjälper mig mycket i mitt liv om jag följer Jesus hela livet. Jag ber alltid att de som har lyft mig ur okunnighet och gjort mig medveten om min sanna Gud ska veta att mitt liv inte är förgäves och att min syn på världen och livet har utvidgats. Gud är som en far för mig. 

Koranen kan jag inte läsa för den är på arabiska och om jag läser så förstår jag inte. Det känns inte meningsfullt. När jag läser Bibeln på svenska eller på persiska så kan jag förstå. 

För muslimska (Hazara) människor måste man tro på en av mullorna och allt som han säger. Du måste lyssna och lyda och varje mulla har en separat definition för sig själv om vad som är syndigt. Hos en annan mulla är det inte syndigt. Det är konstigt för mig. 

När jag var muslim trodde jag att Mohammad var en imam, men nu är han bara en stor man som jag respekterar och inte använder dåliga ord om. Jag känner inte honom. Det är bara sagor jag hört om honom om att han krigade och att alla som inte tror på Mohammad skulle dödas. Även muslimer idag säger att Mohammad sa till dem att döda alla som inte är muslimer eller om muslimerna själva idag har sagt så? Jag tror inte på Mohammad för Imamer måste vara snälla mot alla och inte bara mot muslimer. För det är inte någon skillnad mellan människor. 

Jag började tro att Jesus dog och uppstod för min skull, när jag hade läst och hört mycket från Bibeln, om Jesus. När Jesus dog och återuppstod och tog bort alla Adams synder, insåg jag precis hur stor han var och min tro på honom blev tydlig eftersom han gav sitt liv för alla människor på jorden så att de kan bli fria från sina synder. 

Jag vill prata med alla jag känner om religion och dela mina åsikter och förklara för dem vad jag förstått, så att jag kan leda dem i rätt riktning. Jag vet att Jesus vill att jag ska prata med andra människor. 

Jag kände jämlikhet och solidaritet i kyrkan som jag aldrig kände i moskén.

Min väg till kristen tro – X från Afghanistan
Märkt på:                                                            

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder kakor. Genom att fortsätta accepterar du användandet av kakor.   Lär dig mer