Jag har haft stor hjälp av Röda Korsets information om vård för papperslösa. Mitt första möte med RK var i Göteborg hos Rosengrenska stiftelsen. Jag hade åkt till Göteborg med en ung gömd flykting. Han hade svåra trauma och behövde medicin, men vi vågade inte gå till vårdcentralen på hemorten. På Rosengrenska kliniken fick vi mycket bra hjälp och när vi skulle hämta ut medicinen på ett apotek hade vi fått viktig information och ett recept på papper där det stod papperslös. Precis som asylsökande behövde han bara betala 50 kronor. Läkaren som han träffade bedömde hans behov av vård som akut. Hade läkarens bedömning inte varit akut hade han fått betala fullt pris för medicinen. Den unge mannen hade ett gammalt utgånget LMA-kort som han visade upp. Med lättat hjärta kunde vi åka hem mot Värmland.

I denna film berättar Sandra Dolietis, leg. sjuksköterska vid Röda Korsets vårdförmedling i Stockholm, om vilka rättigheter papperslösa har till vård och hur man tolkar begreppet ”vård som inte kan anstå”:

Se filmen om papperslösas rättigheter till vård

Den 1 juli 2013 trädde en lag i kraft som gav papperslösa laglig rätt till viss subventionerad hälso- och sjukvård. Läs om lagen om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd på Sveriges Riksdags hemsida.

Här finns RK:s material och info

RK skriver på sin hemsida: Lagen ger olika rättigheter för vuxna och barn

Vuxna papperslösa har samma rätt till hälso- och sjukvård som vuxna asylsökande. Detta innefattar vård som inte kan anstå, inklusive tandvård, mödrahälsovård – till exempel graviditetskontroller – preventivmedelsrådgivning, vård vid abort och en hälsoundersökning. Utöver det har landstingen möjlighet att erbjuda vård upp till samma nivå som för bosatta. Vårdpersonal bedömer om vården kan anstå eller inte.

Papperslösa barn som vistas i Sverige ska erbjudas samma vård som bosatta och asylsökande barn, det vill säga subventionerad fullständig hälso- och sjukvård inklusive regelbunden tandvård.

  • Som papperslös betalar du 50 kronor i patientavgift för läkarbesök på vårdcentral.
  • Besök på akutmottagning, eller hos specialistläkare utan remiss från vårdcentral, kostar cirka 400 kronor.
  • Hälsoundersökningen och vård som sker med stöd av smittskyddslagen ska vara avgiftsfri.

Röda Korset har bra info om vård för papperslösa.

Denna webbplats använder kakor. Genom att fortsätta accepterar du användandet av kakor.   Lär dig mer