Jag har samlat lite aktuell information som visar att det är ett tillfälligt stopp. Vad som händer efter tre månader vet vi inte ännu. Afghanistans regering begär nu att länder i Europa ska sluta utvisa människor till Afghanistan, åtminstone under en tre-månaders period. Hur det blir därefter får vi följa upp kontinuerligt.

Kriget mot talibanerna och spridningen av coronaviruset gör det helt omöjligt för regeringen att säkra återvändande medborgares liv och trygghet. Det är krig och väpnade konflikter, terrordåd m.m. i Afghanistan. Cirka 80 % av landet är ockuperad av talibaner. Möjlighet till internflyktingsalternativ som Migrationsverket tidigare har hänvisat till, existerar inte längre för Afghanistan. Om beskedet kommer att påverka några utvisningar från Sverige är för tidigt att säga i nuläget.

– Med den begränsade information vi har i nuläget är det oklart om det berör Sverige, men justitiedepartementet följer frågan mycket noga, säger Mirjam Kontio, pressekreterare hos migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S).

Moderaterna reagerar med ett fullständigt hårresande omänskligt uttalande där deras talesperson menar att Sverige ska ”straffa” Afghanistan för detta utspel borde genom att sluta ge bistånd till landets fattiga. Finlands regering har gått ut med meddelandet att de stoppar utvisningarna nu. Innan en ny utredning av säkerhetsläget i Afghanistan har slutförts kommer inga afghanska migranter att avvisas från Finland, meddelar finländska Migrationsverket. Fram till att den nya utredningen har färdigställts kommer heller inga asylsökande afghaner att få avslag på sina ansökningar. Det redan svåra säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats kraftigt under de senaste månaderna. Parallellt med att de sista utländska soldaterna står i begrepp att lämna har talibanrörelsen gått på offensiven och kontrollerar nu stora delar av det krigshärjade landet. (Aftonbladet / TT – 12 juli 2021).

Migrationsverket bör omgående följa Finlands exempel. Mot bakgrund av den dramatiska utvecklingen de senaste månaderna i Afghanistan är det nonchalant och ansvarslöst av Migrationsverket att inte redan ha uppdaterat säkerhetsbedömningen av landet. Migrationsverket bör omgående göra en sådan uppdatering och stoppa alla utvisningar till Afghanistan tills uppdateringen är färdig.

Vad händer med utvisningar till Afghanistan?

Denna webbplats använder kakor. Genom att fortsätta accepterar du användandet av kakor.   Lär dig mer